Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Μαθαίνοντας την εντολή "Κάτσε" !


Γράφει η Μαρία Αλατσά
Dog walker - Puppy trainer

Η εντολή "κάτσε" είναι μια από τις βασικότερες εντολές που πρέπει να ξέρει ένας σκύλος.
Μία πρακτική εντολή που θα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα στο σπίτι αλλά και στην βόλτα. Όταν ένας σκύλος γνωρίζει την συγκεκριμένη εντολή μας είναι πιο εύκολο να τον εκπαιδεύσουμε να μην πηδάει πάνω σε ανθρώπους, να μένει ήρεμος ενώ βλέπει άλλους σκύλους, ακόμα μπορεί μια μέρα η συγκεκριμένη εντολή να σώσει την ζωή του σκύλου. 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε στον σκύλο μας την συγκεκριμένη εντολή αν θέλουμε να έχουμε μια πραγματικά αρμονική συμβίωση μαζί του.

Παρακάτω θα προσπαθήσουμε με απλές οδηγίες να εξηγήσουμε πόσο εύκολα μπορεί ο σκύλος μας να μάθει αυτήν την εντολή σε μόνο βήματα!

1. Φέρνουμε τον σκύλο μας κοντά μας από την αριστερή μεριά, κρατώντας το λουρί με το δεξί μας χέρι όπως φαίνετε και στην παρακάτω εικόνα.


2. Δίνουμε στον σκύλο μας την εντολή κάτσε με σταθερή φωνή ενώ ταυτόχρονα με το αριστερό μας χέρι πιέζουμε προς τα κάτω τα πίσω πόδια του σκύλου. 

*Σημαντικό: μην σκύβετε πάνω από τον σκύλο σας κατά την διάρκεια της άσκησης γιατί είναι πιθανό να το φοβήσετε. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην πιέζουμε το σκυλί με δύναμη για να κάτσει, αλλά στην ουσία να το οδηγούμε με το χέρι μας να καθίσει.


3. Όταν το σκύλι κάνει αυτό που του ζητήσατε επιβραβεύστε το με χάδια και επαίνους, ίσως και με κάποιο μεζεδάκι.


Αυτό ήταν!!! Επαναλάβετε την άσκηση αυτήν αρκετές φορές αφαιρόντας σταδιακά την επιβράβευση με μεζέ (αν την επιλέξατε) και είστε έτοιμοι!! 

Μην ξεχνάτε: 

1. Έαν ο σκύλος δεν κάτσει σε αυτό το αρχικό στάδιο, δεν σημαίνει πως είναι απείθαρχος, απλώς δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς του ζητάμε να κάνει. Επαναλάβετε την άσκηση ξάνα.

2. Η άσκηση πρέπει να γίνεται πάντα χωρίς άγχος, νεύρα ή ένταση διότι αυτά τα συναισθήματα μεταφέρονται και στον σκύλο. Φυσικά ποτέ δεν χρησιμοποιούμε βία ή τιμώρια. 

Ένα βήμα ακόμα:

1.Βάλτε στην εντολή ένα χειροσινιάλο:

Οι σκύλοι καταλαβαίνουν καλύτερα μια εντολή όταν δίνεται με την γλώσσα του σώματος, από ότι όταν δίνεται με λόγια. Αφού λοιπόν μάθει να υπακούει στην εντολή "Κάτσε", χωρίς να χρειάζεται διόρθωση μπορείτε να προσθέσετε και ένα χειροσινιάλο της επιλογής σας, Ας παρούμε για παράδειγμα το σινιάλο που φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.  


Αρχικά λοιπόν, κάθε φορά που δίνουμε την εντολή "Κάτσε" κάνουμε ταυτόχρονα και το παραπάνω σινιάλο. Σύντομα ο σκύλος θα συνδιάσει την κίνηση με την εντολή. Αρχίζουμε λοιπόν σταδιακά να χαμηλώνουμε τον τόνο και και την ένταση στην φωνή μας όταν λέμε την εντολή. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε περισσότερη έμφαση στο χέρι μας. Στην συνέχεια αρχίζουμε και πάλι σταδιακά να παραλείπουμε εντελώς την φωνιτική εντολή. Στο τέλος θα δούμε ότι αρκεί μόνο μια κίνηση μας για να δούμε τον σκύλο μας να κάθετε!

2. Μαθαίνοντας την εντολή "Κάτσε" σε ελεύθερο σκύλο:

Ανεξάρτητα αν θα προσθέσουμε χειροσινιάλο ή όχι στην εντολή, είναι απαραίτητο ο σκύλος να μάθει να υπακούει στην εντολή είτε είναι στο λουρί είτε όχι. Για να εκπαιδευτεί σε αυτό επιλέγουμε να τον εκπαιδεύσουμε στην εντολή την ώρα του παιχνιδιού ή της βόλτας. Ας πούμε λοιπόν ότι αποφασίζουμε να τον εκπαιδεύσουμε στην βόλτα. Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να τον αφήσουμε ελεύθερο για μερικά λεπτά να χαλάρωσει (εννοείτε πως για να τον αφήσουμε ελεύθερο θα πρέπει ήδη να υπακούει στην εντολή έλα και να έχει κοινονικοποιηθεί σωστά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τον σκύλο μας ή για τους γύρω,διαφορετικά επιλέγουμε έναν ασφαλή και περιφραγμένο χώρο για να κάνουμε την άσκηση). Αφού τον αφήσουμε και χαλαρώσει κάνουμε την άσκηση που αναφέραμε και παραπάνω αλλά χωρίς λουρί, όπως φαίνετε και στις παρακάτω φωτογραφίες. 



Σιγά σιγά θα πρέπει να αυξήσουμε την απόσταση μεταξύ εμάς και του σκύλου όταν δίνουμε την εντολή καθώς επίσης και την διάρκεια που θα αφήνουμε τον σκύλο μας στην θέση "Κάτσε".






Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...