Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή "Φέρε"


Σε πρώτο στάδιο μοιάζει με ψυχαγωγική κυρίως εντολή αφού συνήθως αφορά την επιστροφή παιχνιδιών (μπαλάκι, κόκαλα κ.ά). Μετέπειτα όμως μπορεί να αναδειχθεί σε εντολή υψηλότερης χρησιμότητας κατά την οποία ένας σκύλος μαθαίνει να φέρνει αντικείμενα όπως παντόφλες, τηλεκοντρόλ κ.ά. Πρόκειται για εκπαίδευση που αποσκοπεί τόσο στην διευκόλυνση της επικοινωνίας ιδιοκτήτη-σκύλου όσο και στην ευτυχία του σκύλου. Οι φυλές της ομάδας 8 (Σκύλοι Επαναφοράς, Σκύλοι Ξεπετάγματος, Σκύλοι του Νερού) του FCI εκτελούν ιδανικά αυτή την εντολή.

Η εκπαίδευση της εντολής φέρε όπως και κάθε απλής εντολής συνιστάται να γίνετε σε κουτάβια και όχι σε ενήλικους και ανεκπαίδευτους σκύλους. Π.χ η συγκεκριμένη εντολή απαιτεί από τον σκύλο σας να έχει την τάση να κυνηγά ότι του πετάτε. Η ικανότητα αυτή είναι αυξημένη στα κουτάβια. Συνιστάται επίσης για την διευκόλυνση της διαδικασίας ο σκύλος σας να γνωρίζει την εντολή έλα.
Η εκπαίδευση της εντολή φέρε μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αυλή σας ή σε ένα ασφαλές πάρκο και χρειάζεται να έχετε μαζί λιχουδιές και ένα μπαλάκι για τένις.

Πάμε τώρα στην πράξη...
Πετάξτε το μπολάκι προς το μέρος του σκύλου σας και περιμένετε μέχρι αυτός να τρέξει και να το δαγκώσει. Έπειτα πλησιάστε τον, πείτε φέρε και παράλληλα καλέστε τον (εντολή έλα) να έρθει σε εσάς. Πάρτε προσεχτικά το μπαλάκι από το στόμα του -χωρίς κόντρα για να μην το εκλάβει σαν παιχνίδι- και επιβραβεύστε τον (χάδια, λιχουδιά και μπράβο). Επαναλάβετε πολλές φορές και σταδιακά αφήστε τον σκύλο σας να σας πλησιάζει και να σας αφήνει ο ίδιος το μπαλάκι. Να επαναλαμβάνετε καθημερινά την ίδια διαδικασία -σταματώντας όταν ο σκύλος σας κουράζεται. Όταν μάθει πλήρως την εντολή, αν θέλετε κόφτε τις λιχουδιές.

Θυμηθείτε ότι: Τα σκυλιά λατρεύουν να εκτελούν τις εντολές του ιδιοκτήτη. Αποτελεί και αυτό μέρος της ευτυχίας τους.

Περιμένω τα σχόλια σας για το άρθρο μας και για το πως τα πήγαν τα σκυλάκια σας!!

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...