Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Εκπαίδευση του κουταβιού στην αγωγή τουαλέτας


Γράφει η Μαρία Αλατσά
Dog walker - Puppy trainer

Η εκπαίδευση της αγωγής τουαλέτας είναι ο πονοκέφαλος πολλών νέων ιδιοκτητών σκύλων. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας βοηθήσει με μία πολύ απλή μέθοδο να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας από τις πρώτες κιόλας μέρες ώστε να κάνει την ανάγκη του όπου εσείς του υποδείξετε.
οπλιστείτε με υπομονή, δείξτε σταθερότητα και αγάπη και σύντομα του κουτάβι σας θα καταλάβει ακριβώς τι είναι αυτό που του ζητάτε. Ας αρχίσουμε λοιπόν:

Την πρώτη βραδιά που το κουτάβι θα είναι στο σπίτι καλύψτε σχεδόν το σύνολο της επιφάνειας το πατώματος με αρκετές εφημερίδες ή με πάνες εκπαίδευσης. Από την δεύτερη νύχτας όμως θα πρέπει να αφαιρέσετε σημαντικά τις εφημερίδες αυτές καθώς αν το πάτωμα μείνει καλυμμένο για αρκετό διάστημα, αυτό που θα καταλάβει το κουτάβι σας είναι ότι επιτρέπετε να κάνει την ανάγκη του παντού. Για τον έλεγχο της τουαλέτας στο σπίτι πρέπει το κουτάβι να κατανοήσει την "καθορισμένη περιοχή" και η περιοχή αυτή ορίζετε όταν τα χαρτιά τους είναι περιορισμένα. Αφήστε το κουτάβι σας να ανακαλύπτει σε λίγα σημεία τις εφημερίδες του, άρα και τον χώρο που μπορεί να κάνει την ανάγκη του. 

Το κουτάβι συνήθως χρειάζεται να κάνει την ανάγκη του όταν ξυπνάει ή τρώει. Παρακολουθήστε το λοιπόν και αμέσως μόλις το κουτάβι σας ολοκληρώσει μία από τις παραπάνω ενέργειες οδηγήστε το στην εφημερίδα. Παραμείνετε ήρεμοι και μόλις ολοκληρώσει την ανάγκη του επιβραβεύστε το. Μπορείτε επίσης, να διαλέξετε μία λέξη - κλειδί που θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που το κουτάβι σας κάνει την ανάγκη του, όπως π.χ. "τσίσα". Η λέξη αυτή θα πρέπει να είναι αποκλειστικά για αυτήν την χρήση.  Γρήγορα θα  καταλάβει πως αυτή η λέξη δηλώνει την επιθυμία σας να τα "κάνει" κατόπιν εντολής. 

Για να μάθει τώρα το κουτάβι σας να κάνει την τουαλέτα του εκτός σπιτιού, περιορίστε τις εφημερίδες σε μία - δύο και κάθε φορά που το κουτάβι σας ξυπνάει ή τελειώνει το φαγητό του οδηγείστε το έξω και περιμένετε μαζί του να πάει στην τουαλέτα. Τις πρώτες φορές έχετε μαζί σας ένα κομμάτι εφημερίδας και τοποθετήστε το στην περιοχή που θέλετε να χρησιμοποιεί το κουτάβι σας για τουαλέτα. Παραμείνετε ήρεμοι, δηλώστε χαμηλόφωνα την εντολή "τσίσα", περιμένετε και μόλις το κουτάβι σας ολοκληρώσει την ανάγκη του επιβραβεύστε το.

Όταν το κουτάβι σας αρχίσει να χρησιμοποιεί τον έξω χώρο αρκετά αφαιρέστε και τις τελευταίες εφημερίδες από το σπίτι σας. Αν κάνει κάποιο λάθος μην το μαλώσετε. Καθαρίστε αμέσως καλά τον χώρο με νερό και ξύδι. Αποφύγετε καθαριστικά και χλώρια καθώς είναι τοξικά για το κουτάβι σας. Ενεργείστε άμεσα και βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει από τον χώρο όλα τα περιττώματα. 

Ένας συνηθισμένος μύθος είναι ότι το σκυλί ουρεί παντού στο σπίτι για να μας δείξει πως είναι εκείνος κυρίαρχος και όχι εμείς. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. 
Οι λόγοι που στην πραγματικότητα το κάνει αυτό μπορεί να είναι:
1) Η δική μας ασυνέπεια στην εκπαίδευση που οδηγεί τα σκυλιά να μην είναι 100% εκπαιδευμένα
2) Κάποιο ιατρικό πρόβλημα, όπως μία μόλυνση στο ουροποιητικό του
3) Τα μη στειρωμένα σκυλιά έχουν την τάση να μαρκάρουν συχνότερα τις περιοχές τους από ότι τα στειρωμένα.
Για να αλλάξετε αυτήν την συμπεριφορά θα πρέπει:
1) Να αρχίσετε την εκπαίδευση από την αρχή
2) Να παρατηρείτε τον σκύλο σας με όλη σας την προσοχή ώστε να είστε σε θέση να τον βγάζετε έξω όταν πρέπει και να μην ξεχνάτε να τον ανταμείβετε στον σωστό χρόνο (ακριβώς μόλις τελειώσει την ανάγκη του) προκείμενου να καταλάβει τι ακριβώς του ζητάτε.
3) Να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για να εξετάσετε την πιθανότητα ιατρικού προβλήματος που οδηγεί στην συμπεριφορά. 

Τελειώνοντας θέλω να σας προετοιμάσω πως τα κουτάβια είναι πολύ απογοητευτικά στην εξωτερική εκπαίδευση τουαλέτας. Έχουν ακόμη αδυναμία συγκέντρωσης και επίσης έναν ολόκληρο νέο κόσμο που ανυπομονούν να γνωρίσουν, το τελευταίο πράγμα που τα απασχολεί είναι να κάνουν την ανάγκη τους. Βλέπετε τους έχει εντυπωθεί από την πρώτη κιόλας μέρα στο σπίτι η δυνατότητα να κάνουν την ανάγκη τους στην εφημερίδα, στον εσωτερικό χώρο, όταν γυρίσουν. Αυτό που θα σας βοηθήσει είναι να τα πηγαίνετε έξω συχνά, μετά από το φαγητό ή το νερό, μετά από το παιχνίδι και μετά τον ύπνο. Προσπαθήστε επίσης να του δώσετε νερό να πιει πριν την κάθε βόλτα για να αυξήσετε τις πιθανότητες. Επίσης θα σας βοηθήσει αρκετά το να έχετε μαζί σας έναν κομμάτι εφημερίδας, όπως προανέφερα. Δείξτε υπομονή και σταθερότητα!

Και μην ξεχνάτε! Κάθε φορά να έχετε μαζί σας ένα σακουλάκι ώστε να μαζεύετε τα περιττώματα του σκύλου σας. Είναι ευθύνη μας, είναι δείγμα πολιτισμού και οι λόγοι που πρέπει να το κάνετε είναι τόσοι πολλοί και σημαντικοί που σύντομα θα ανεβάσω ένα άλλο άρθρο για να σας τους εξηγήσω αναλυτικά.

Ελπίζω στο άρθρο μας αυτό να βρήκατε συμβουλές που σας βοήθησαν!

Για σχόλια, παρατηρήσεις ή ερωτήσεις μπορείτε να μας στείλετε e- mail στην διεύθυνση:dogsdogs@outlook.com.gr ή να μας βρείτε στο facebook στην σελίδα dogs.gr.
   

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...