Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή Ψάξε / Βρες το

Γράφει η Μαρία Αλατσά
Dog walker - Puppy trainer

Η αναζήτηση, η εύρεση και η προσκόμιση διαφόρων αντικειμένων αρέσει σε σχεδόν όλα τα σκυλιά, αποτελεί αγαπημένο τους παιχνίδι και είναι πάρα πολύ καλή πνευματική άσκηση για τον σκύλο σας. Επίσης είναι μία εντολή που μαθαίνετε σχετικά εύκολα. 


Ας δούμε όμως βήμα - βήμα πως μπορείτε να το μάθετε και στο δικό σας σκύλο:
  • Σε πρώτη  φάση εκμάθησης ο σκύλος πρέπει να καταλάβει ότι μόνο ύστερα από την εντολή "ψάξε" μπορεί να ξεκινήσει. Κατ΄αρχήν πρέπει να του δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα. Πάρτε ένα αντικείμενο, καλύτερα κάποιο από αυτά που έχετε για παιχνίδια μεταφοράς και κρύψτε το μπροστά στα μάτια του. Διώξτε τότε τον σκύλο σας με την εντολή ψάξε και φέρε. Αν ξέρει πως λέγετε το αντικείμενο (π.χ. μπάλα) η εντολή μπορεί να γίνει και ψάξε την μπάλα. Γενικά ψάχνει πάντα για συγκεκριμένο αντικείμενο.
  • Η αναζήτηση μπορεί να προσαρμοστεί με όποιο τρόπο θέλετε στο επίπεδο εκπαίδευσης του σκύλου, είτε μεταβάλλοντας την απόσταση του αντικειμένου που πρέπει να ψάξει είτε αφήνοντας το κάπου, έτσι ώστε να φαίνεται ή να μην φαίνεται όπως π.χ. κάτω από φύλλα και να τον βάλετε να ψάξει αμέσως ή όταν τα ίχνη έχουν κάπως παλιώσει (δείτε το άρθρο "ψάξε χαμένο").
  • Δεν θα ασχοληθούμε με το κυνηγετικό ψάξιμο ή την εξειδικευμένη αναζήτηση των σκυλιών που ανήκουν σε σωστικές ομάδες. Πρέπει όμως να αναφερθεί με συντομία ότι στο σωστό ψάξιμο ο σκύλος ακολουθεί τα ίχνη και δεν ψάχνει π.χ. με τα μάτια. Αφήστε αρχικά εσείς τα ίχνη -για τον σκύλο αυτό είναι πολύ εύκολο- αρχίζοντας με ευθεία διαδρομή. Επειδή ξέρετε την διαδρομή μπορείτε να τον διορθώσετε αμέσως με την φράση "όχι, ψάξε μπροστά" όταν αποκλίνει.

Στο τέλος της άσκησης και αφού βρει ο σκύλος το αντικείμενο μπορεί να προσαρτηθεί η άσκηση φέρε ή δείξε.

Από το βιβλίο: Εκπαίδευση σκύλων 100 ασκήσεις και κόλπα.

Μην ξεχνάτε! Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ βια στο σκύλο. Κάθε φορά που μαθαίνουμε μία καινούργια εντολή ή άσκηση στον σκύλο μας χρησιμοποιούμε την θετική εκπαίδευση συμπεριφοράς με ενίσχυση συμπεριφοράς! Καλή διάθεση, υπομονή αν ο σκύλος μας κάνει κάποιο λάθος ή δεν καταλάβει τι είναι αυτό που του έχει ζητηθεί και πάμε πάλι από την αρχή. Σκοπός μας κάθε φορά σε τέτοιες ασκήσεις και κόλπα είναι να περάσουμε όμορφο χρόνο με τον σκύλο μας, ας το κάνουμε λοιπόν!

Περιμένω τα σχόλια σας για το άρθρο μας και για το πως τα πήγαν τα σκυλάκια σας!!

Καλή διασκέδαση!


Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...