Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή Δείξε


Γράφει η Μαρία Αλατσά
Dog walker - Puppy trainer

Υπάρχουν δύο τρόποι να δείξει ο σκύλος σας κάτι: ο βουβός και ο ηχηρός. Στο βουβό τρόπο ο σκύλος πρέπει να δείξει το αντικείμενο με την στάση που παίρνει και το αντικείμενο να είναι μπροστά του ή ανάμεσα στα μπροστινά πόδια του. Όταν δείχνει ηχηρά ο σκύλος επιπλέον θα πρέπει να βγάλει κάποιον ήχο μέχρι να το διακόψουμε λέγοντας του "τέλος δυνατά" (θα δούμε σε επόμενο άρθρο πως διδάσκετε αυτό). 

Κατά την εκμάθηση εκμεταλλευόμαστε και στις δύο περιπτώσεις το γεγονός πως εμείς ξέρουμε που βρίσκετε το αντικείμενο. Επέμβετε έγκαιρα - πριν ο σκύλος το βρει - με την εντολή "θέση" και "δείξε". Με επαρκή εξάσκηση σύντομα ο σκύλος θα καταλάβει τι ζητάτε από αυτόν. 

Αφού καταλάβει ο σκύλος σας την βασική αρχή μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αντικείμενα για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η άσκηση.

Από το βιβλίο: Εκπαίδευση σκύλων 100 ασκήσεις και κόλπα.

Μην ξεχνάτε! Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ βια στο σκύλο. Κάθε φορά που μαθαίνουμε μία καινούργια εντολή ή άσκηση στον σκύλο μας χρησιμοποιούμε την θετική εκπαίδευση συμπεριφοράς με ενίσχυση συμπεριφοράς! Καλή διάθεση, υπομονή αν ο σκύλος μας κάνει κάποιο λάθος ή δεν καταλάβει τι είναι αυτό που του έχει ζητηθεί και πάμε πάλι από την αρχή. Σκοπός μας κάθε φορά σε τέτοιες ασκήσεις και κόλπα είναι να περάσουμε όμορφο χρόνο με τον σκύλο μας, ας το κάνουμε λοιπόν!

Περιμένω τα σχόλια σας για το άρθρο μας και για το πως τα πήγαν τα σκυλάκια σας!!

Καλή διασκέδαση!

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...