Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Πως να διδάξετε στον σκύλο σας την εντολή Κάτω


Προαπαιτούμενες εντολές: Θα πρέπει ήδη να τον έχουμε εκπαιδεύσει στην εντολή κάτσε

Είναι μια εύκολη εντολή να την εκπαιδευτεί ο σκύλος μας και ταυτόχρονα πολύ χρήσιμη. Χρειάζεται συνήθως λίγο παραπάνω χρόνο εκμάθησης από την εντολή κάτσε.

Με την θετική υποστήριξη - ανταμείβοντας με κάποιο αγαπημένο του μεζέ - και με αρκετές επαναλήψεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας, πολύ σύντομα θα μάθει να την εκτελεί άριστα και πρόθυμα. Η εντολή θα μας βοηθήσει όταν θέλουμε να ξαπλώσει είτε για να ξεκουραστεί από κάποια έντονη φυσική 
δραστηριότητα, είτε για να ηρεμήσει όταν είναι σε στιγμιαία υπερδιέγερση (πχ ήρθαν καλεσμένοι στο σπίτι). Ακόμα και στην επίσκεψη στον κτηνίατρο θα μας φανεί χρήσιμη.

1. Στεκόμαστε μπροστά από το σκύλο ή τον φωνάζουμε να έρθει μπροστά μας ώστε να έχουμε την προσοχή του. Ξεκινάμε από τη θέση κάτσε, δίνοντάς του την αντίστοιχη εντολή. Πλησιάζουμε στη μουσούδα τη λιχουδιά ή το παιχνίδι .
2. Χαμηλώνουμε σταδιακά τη λιχουδιά (η παιχνίδι) στο πάτωμα κοντά στις πατούσες του, κρατώντας ταυτόχρονα το μεζέ με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορεί να μας τον πάρει. Όταν το χέρι μας φτάσει στο επίπεδο του πατώματος αναγκάζεται ο σκύλος που ακολουθεί την πορεία του χεριού μας να ξαπλώσει ώστε να μπορέσει να πάρει την ανταμοιβή που κρατάμε. Μόλις εκτελέσει τον επαινούμε θερμά και τον σηκώνουμε να πάρει την ανταμοιβή του. 
Επίσης το πιθανότερο είναι πως δε θα ξαπλώσει με την πρώτη, μην απογοητευτείτε! Θέλει κάποιες προσπάθειες. Αν περάσουν 10 λεπτά και δε τα έχετε καταφέρει - διάλειμμα και συνεχίζετε αργότερα. 
4. Αν δε ξαπλώνει εντελώς μπορούμε να δοκιμάσουμε να τραβήξουμε το χέρι μας λίγο προς τα πίσω, συνήθως αυτό θα τον αναγκάσει να συρθεί προς το μέρος μας για να μη χάσει την ανταμοιβή με αποτέλεσμα να ξαπλώσει εντελώς. Σύντομα θα αισθάνεται άνετα και μετά από αρκετές επαναλήψεις θα έχει μάθει να εκτελεί την εντολή πρόθεμα και χωρίς πρόβλημα. Σε κάθε νέα εντολή, στα πρώτα μαθήματα χρησιμοποιούμε πάντα μεζέ ώστε να του δημιουργήσουμε ισχυρούς θετικούς συνειρμούς, και στη συνέχεια αραιώνουμε την ανταμοιβή, πότε ανταμείβοντας και πότε όχι. 

Μην ξεχνάτε! Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ βια στο σκύλο. Κάθε φορά που μαθαίνουμε μία καινούργια εντολή ή άσκηση στον σκύλο μας χρησιμοποιούμε την θετική εκπαίδευση συμπεριφοράς με ενίσχυση συμπεριφοράς! Καλή διάθεση, υπομονή αν ο σκύλος μας κάνει κάποιο λάθος ή δεν καταλάβει τι είναι αυτό που του έχει ζητηθεί και πάμε πάλι από την αρχή. Σκοπός μας κάθε φορά σε τέτοιες ασκήσεις και κόλπα είναι να περάσουμε όμορφο χρόνο με τον σκύλο μας, ας το κάνουμε λοιπόν!

Περιμένω τα σχόλια σας για το άρθρο μας και για το πως τα πήγαν τα σκυλάκια σας!!

Καλή διασκέδαση!

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...