Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Υποδοχή του νέου κουταβιού στο σπίτι


Γράφει η Μαρία Αλατσά
Dog walker - Puppy trainer

Αφού το σκεφτήκατε καλά και αποφασίσατε ότι είστε σε θέση να αποκτήσετε σκύλο, κάνατε και όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποφασίσετε την κατάλληλη ράτσα και να βρείτε το κατάλληλο κουτάβι! Τέλεια! Και τώρα;


Πριν ακόμα το κουτάβι έρθει στο σπίτι θα πρέπει εσείς να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να είστε έτοιμοι να το δεχτείτε και να του παρέχετε όσα χρειάζεται με ηρεμία και ασφάλεια. 

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε όλα τα μέλη της οικογένειας σας για την απόφαση σας. Να τους πείτε για την ημέρα και την ώρα που το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι και για το πως θα πρέπει και εσείς αλλά και οι υπόλοιποι να φερθείτε στο κουτάβι. Το να κάνετε έκπληξη στην οικογένεια σας για το κουτάβι, αν και είναι κάτι που γίνεται συχνά, δεν βοηθάει το κουτάβι να νιώσει άνετα στον νέο αυτόν χώρο. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι θα πρέπει να τους μιλήσετε και να τα προετοιμάσετε για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται στον σκύλο. Εξηγήστε τους πως πρέπει και επιτρέπεται να παίζουν μαζί του και ότι δεν θα πρέπει να το πειράζουν τραβώντας π.χ. την ουρά ή τα αυτιά του. Την ώρα που το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμα στις θέσεις τους και να δώσουν στο κουτάβι τον χρόνο του να μυρίσει και να ανακαλύψει μόνο του τον καινούργιο για αυτό χώρο και τα πρόσωπα χωρίς να το ενοχλούν και χωρίς να προσπαθούν να του μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. 


Το δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε το σπίτι ώστε να μπορεί το κουτάβι να ζει με ασφάλεια σε αυτό χωρίς να κινδυνεύει ή να καταστρέφει πράγματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν έχουμε μπαλκόνι ή αυλή στο σπίτι θα πρέπει να βάλουμε το ειδικό λευκό πλέγμα στα κάγκελα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας δεν θα προσπαθήσει να βγει ή εναλλακτικά να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτούς τους εξωτερικούς χώρους. Αν υπάρχουν εσωτερικές σκάλες στο σπίτι επίσης θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το κουτάβι μας δεν θα κινδυνεύσει να πέσει από αυτές τοποθετώντας τις ειδικές πόρτες ή αποκλίνοντας την πρόσβαση σε αυτές. Επίσης εάν υπάρχουν παιδικά δωμάτια και γενικά δωμάτια με παιδικά παιχνίδια δεν πρέπει να επιτρέπουμε στο κουτάβι μας να έχει πρόσβαση σε αυτά γιατί υπάρχει πιθανότητα το κουτάβι να καταπιεί κάτι από αυτά και να πνιγεί. Άλλο ένα πράγμα που θα πρέπει να ελέγξουμε είναι τα απορρυπαντικά κ.λ.π. τα οποία είναι τοξικά για τον σκύλο. Θα πρέπει να τα συγκεντρώσουμε σε ένα ντουλάπι ή σημείο στο οποίο το κουτάβι σίγουρα δεν θα έχει πρόσβαση. Τελειώνοντας θα πρέπει να μαζέψουμε όσο μπορούμε τα καλώδια που υπάρχουν στο σπίτι ώστε να αποφύγουμε το μάσημα τους από το κουτάβι.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο που θα επιλέξουμε, ώστε όταν θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι να τον επισκεφθούμε για να το εξετάσει, να μας πει το πρόγραμμα του εμβολιασμού του καθώς επίσης για να μας ενημερώσει (εάν δεν το γνωρίζουμε ήδη από τον εκτροφέα) το πρόγραμμα της διατροφής του και για να μας πει πότε θα μπορεί ο σκύλος με ασφάλεια να βγαίνει βόλτες ώστε να ξεκινήσει η κοινωνικοποίηση του και η εκπαίδευση στην αγωγή τουαλέτας. 

Τελειώνοντας θα πρέπει να αποκτήσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για το σκύλο μας. Αυτά που θα πρέπει να έχουμε είναι:

  • Ένα δοχείο νερού και ένα δοχείο φαγητού (προτιμούνται τα μεταλλικά γιατί καθαρίζονται πιο εύκολα και δεν συγκρατούν τις μυρωδιές).
  • Ένα κολάρο και ένα οδηγό (προτιμήστε κάτι ασφαλές αλλά όχι ιδιαίτερα ακριβό γιατί σύντομα που το κουτάβι μας θα μεγαλώσει θα χρειαστεί να το αντικαταστήσουμε).
  • Μεταλλική ταυτότητα για το λουρί (που θα αναγράφονται επάνω τα δικά σας στοιχεία και τηλέφωνα επικοινωνίας, αποφεύγετε να γράψετε επάνω στην ταυτότητα το όνομα του σκύλου γιατί σε περίπτωση κλοπής το όνομα είναι αποδεικτικό στοιχείο ιδιοκτησίας του σκύλου).
  • Εφημερίδες ή πάνες εκπαίδευσης για την αγωγή τουαλέτας.
  • Κρεβάτι - στρώμα.
  • Παιχνίδια ειδικά για μάσημα και κόκαλα.
  • Τροφή. 
  • Λιχουδιές επιβράβευσης.

Κάνοντας τα παραπάνω θα είστε έτοιμοι να υποδεχθείτε το κουτάβι σας και να ξεκινήσετε να χτίζετε από τα πρώτα κιόλας λεπτά μία υπέροχη σχέση. Και μερικές ακόμα συμβουλές για την ώρα της άφιξης του κουταβιού στο σπίτι:

  • Αν υπάρχουν χαλιά στο σπίτι καλό είναι να τα μαζέψετε για την υποδοχή του σκύλου σας, τα κουτάβια έχουν μία αδυναμία στο να λερώνουν τα χαλιά ή και να κοιμούνται πάνω σε αυτά.
  • Είναι πολύ πιθανό το κουτάβι την ώρα της άφιξης του να κάνει την ανάγκη του σε σημεία που δεν πρέπει. Να είστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και αν συμβεί να αντιδράσετε ψύχραιμα και με ηρεμία. Μην το μαλώσετε για την ενέργεια του αυτή, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να χαλάσετε την σχέση σας με το κουτάβι από την πρώτη στιγμή. Η αγωγή τουαλέτας είναι κάτι που το κουτάβι σας πρέπει να διδαχθεί με υπομονή τις επόμενες μέρες της άφιξης του στο σπίτι.
  • Δείξτε του από τώρα τι του επιτρέπεται να κάνει και τι όχι. Για παράδειγμα αν δεν θέλετε μετέπειτα ο σκύλος σας να ανεβαίνει στον καναπέ ή στο κρεβάτι σας, δεν θα πρέπει να του επιτρέψετε ούτε και τώρα να το κάνει. Δείξτε του με ηρεμία και αγάπη τι του επιτρέπεται να κάνει. Δεν χρειάζεται να τον μαλώνετε απλά να του δείχνετε τα όρια σας.

Ελπίζω στο άρθρο μας αυτό να βρήκατε συμβουλές που σας βοήθησαν!

Για σχόλια, παρατηρήσεις ή ερωτήσεις μπορείτε να μας στείλετε e- mail στην διεύθυνση:dogsdogs@outlook.com.gr ή να μας βρείτε στο facebook στην σελίδα dogs.gr.


Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...