Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Από που να αποκτήσω το κουτάβι μου;

Γράφει η Μαρία Αλατσά
Dog walker - Puppy trainer
Το σκεφτήκατε καλά και τελικά αποφασίσατε να πάρετε σκύλο, επιλέξατε και την κατάλληλη για εσάς ράτσα. Πολύ ωραία! Από που όμως θα ήταν καλύτερα να αποκτήσετε τον σκύλο σας;


Υπάρχουν 2 διαφορετικά μέρη από όπου θα μπορούσατε να αποκτήσετε το κουτάβι σας: 
  • Κέντρα διάσωσης - Καταφύγια
  • Εκτροφεία
Κέντρα διάσωσης - Καταφύγια:

Στην περίπτωση των κέντρων διάσωσης δεν θα μπορείτε να έχετε πληροφορίες για την προέλευση του σκύλου και πιθανών να μην μπορέσετε να δείτε τους γονείς του. Ωστόσο τα καλά κέντρα διάσωσης έχουν κάποιες πρακτικές αξιολογήσεις και μέσα από αυτές θα μπορέσετε να έχετε πληροφορίες για την συμπεριφορά του σκύλου σας και να λάβετε κάποιες συμβουλές από τα άτομα του εκάστοτε καταφυγίου. Επίσης είναι πιθανότερο ο σκύλος που θα βρείτε εκεί να μην είναι καθαρόαιμος αλλά ημίαιμος. Αν δεν θέλετε όμως τον σκύλο για να κατεβαίνετε μαζί του σε εκθέσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκτήσετε καθαρόαιμο. Το ότι είναι ημίαιμο ή το ότι βρίσκετε σε καταφύγιο δεν σημαίνει πως θα έχει κάποιο πρόβλημα ή πως θα σας δυσκολέψει στην εκπαίδευση κ.λ.π.. Υιοθετώντας ένα σκυλάκι από ένα καταφύγιο κάνετε σίγουρα μία καλή πράξη, δεν στερείστε εσείς οι ίδιοι σε κάτι από άλλους οι οποίοι αποκτούν σκύλο από εκτροφέα και να θυμάστε πως όσο μεγαλύτερος σε ηλικία είναι ο σκύλος σας τόσο πιο ευγνώμων θα είναι για την ευκαιρία που του δώσατε. Επίσης τα σκυλιά σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν ήδη αναπτυχθεί σωματικά, έχουν λιγότερη ενέργεια από ότι τα κουτάβια, δεν δημιουργούν προβλήματα τύπου "τρώει τα έπιπλα" ή "μασάει τα καλώδια" γιατί έχει πλέον βγάλει δόντια, οπότε δεν έχει λόγο να το κάνει και πιθανότατα επίσης έχει εκπαιδευτεί ήδη για την αγωγή τουαλέτας. 

Τι πρέπει να ρωτήσετε για τον σκύλο σε ένα καταφύγιο ζώων:
1. Ποια είναι η ηλικία του
2. Αν έχει εμβολιαστεί, αν έχει στειρωθεί και αν έχει τοποθετηθεί τσιπάκι στον σκύλο
3. Αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας
4. Αν έχει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς που θα πρέπει να γνωρίζεται 
5. Πως συμπεριφέρεται με ανθρώπους, παιδιά, σκύλους κ.λ.π.
6. Τι και πόσο πρέπει να τρώει

Εκτροφεία:

Αν για τον οποιοδήποτε λόγο επιθυμείτε τελικά να αποκτήσετε καθαρόαιμο σκύλο, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον πιστοποιημένο και έμπειρο εκτροφέα για την αγορά του σκύλου σας. 

Αρχικά θα πρέπει να κάνετε μία έρευνα / αναζήτηση για τους εκτροφείς που ασχολούνται με την ράτσα που έχετε επιλέξει. Μην κάνετε αυτήν την έρευνα μόνο μέσο του internet γιατί υπάρχουν πολλοί εκτροφείς χωρίς website. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα βρείτε τουλάχιστον έναν εκτροφέα για την ράτσα της επιλογής σας, αλλά αν η ράτσα αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην χώρα μας και δεν βρείτε κανέναν εκτροφέα υπάρχει πάντα η δυνατότητα να κάνετε την έρευνα σας στο εξωτερικό. Στην συνέχεια θα πρέπει να ελέγξετε αν οι εκτροφείς που βρήκατε είναι αναγνωρισμένοι από τον Κ.Ο.Ε. για την Ελλάδα ή την αντίστοιχη επίσημη αρχή της χώρας που βρίσκονται. Μία καλή λύση για να βρείτε πιο γρήγορα και εύκολα τους εκτροφείς της ράτσας που επιθυμείτε και να είναι αναγνωρισμένοι από τον Κ.Ο.Ε. είναι να επικοινωνήσετε από την αρχή με τον Κ.Ο.Ε. για να σας ενημερώσει σχετικά. 

Αφού βρείτε τους εκτροφείς επικοινωνήστε μαζί τους τηλεφωνικά και να είστε έτοιμοι να απαντήσετε στις ερωτήσεις που θα σας κάνουν όσο και αν σας φαίνονται περίεργες! Αν ρωτάει αν έχετε παιδιά και τι ηλικίας π.χ. δεν το κάνει από περιέργεια ή αδιακρισία αλλά για να δει αν η ράτσα είναι όντως κατάλληλη για εσάς και αν διαθέτει κάποιο κουτάβι που να σας ταιριάζει. Κάποιοι από αυτούς τους εκτροφείς ίσως να σας φανούν κάπως επιφυλακτικοί ή ακόμα και αρνητικοί. Μην παρεξηγηθείτε μαζί τους! Το αντίθετο! Οι εκτροφείς αυτοί ενδιαφέρονται πραγματικά για το που θα δώσουν τα κουτάβια τους και όχι μόνο για να τα πουλήσουν!

Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τους εκτροφείς που έχετε επιλέξει και μιλήσει μαζί τους μέχρι τώρα. Δείτε τα κουτάβια (αν υπάρχουν) και παρατηρήστε αν είναι καθαρά, χαρούμενα, καλοταϊσμένα, κοινωνικοποιημένα, χωρίς φοβίες και λοιπά. Ελέγξτε επίσης αν ο χώρος που μένουν τα κουτάβια είναι καθαρός και άνετος για αυτά. Μην διστάσετε να ρωτήσετε τον εκτροφέα για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την ράτσα. Ένας καλός εκτροφέας θα πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένος σχετικά με την ράτσα που εκτρέφει. Ρωτήστε τον ακόμα πόσα χρόνια είναι εκτροφέας, ζητήστε να δείτε τις πιστοποιήσεις που έχει για τα ζώα του, Pedigree κ.λ.π., ακόμα (αν το επιθυμείτε) μπορείτε να του ζητήσετε συστάσεις από άλλους αγοραστές. 

Δείτε την μητέρα των κουταβιών, ζητήστε τα πιστοποιητικά και για αυτήν και για τον πατέρα, μάθετε λεπτομέρειες για την υγεία των γονιών και των κουταβιών και ρωτήστε ότι άλλο επιθυμείτε τον εκτροφέα. Θα πρέπει να είναι πρόθυμος να σας απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις και για την συμπεριφορά των ζώων του και για την τροφή που τρώνε κ.λ.π.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι τα κουτάβια δεν πρέπει να αποχωριστούν την μητέρα τους πριν κλείσουν τις οχτώ εβδομάδες. 
  
Για σχόλια, παρατηρήσεις ή ερωτήσεις μπορείτε να μας στείλετε e- mail στην διεύθυνση:dogsdogs@outlook.com.gr ή να μας βρείτε στο facebook στην σελίδα dogs.gr.

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...