Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Συμβουλές για την επιλογή της ράτσας σκύλου

Γράφει η Μαρία Αλατσά
Dog walker - Puppy trainer

Το σκεφτήκατε, το αποφασίσατε και τώρα είστε πλέον έτοιμοι να αποκτήσετε επιτέλους τον σκύλο που θέλατε εδώ και χρόνια να έχετε. Ποια ράτσα όμως σκύλου είναι καλύτερη για εσάς? 





Τα κριτήρια επιλογής της ράτσας που θα επιλέξετε τελικά δεν πρέπει να είναι αν η ράτσα αυτή είναι δημοφιλής ή όμορφη εμφανισιακά. Δυστυχώς συνήθως ο κόσμος έτσι επιλέγει τον σκύλο που θα αποκτήσει με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα μετέπειτα ανάμεσα στον σκύλο και τον ιδιοκτήτη και τις περισσότερες φορές η λάθος αυτή επιλογή οδηγεί στην εγκατάλειψη του ζώου στον δρόμο.

Αυτό που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε είναι αρχικά τι θέλετε από τον σκύλο σας. Θέλετε να έχετε έναν σκύλο εργασίας, έναν φύλακα ή ένα σκύλο συντροφιάς; Έπειτα πρέπει να δείτε ποιος σκύλος ταιριάζει με τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία σας. Τι ανάγκες έχει η κάθε ράτσα και αν είστε σε θέση να καλύψετε αυτές τις ανάγκες. Πόσο χρόνο διάθετε για την εκπαίδευση, την άσκηση και την φροντίδα του σκύλου σας καθημερινά κ.λ.π.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν επιλέξετε την κατάλληλη ράτσα είναι οι ανάγκες της οικογένειας σας και του σπιτιού σας. Δηλαδή αν υπάρχουν παιδιά ή άλλα κατοικίδια στο σπίτι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν πριν την επιλογή.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψιν είναι:

Το μέγεθος του σκύλου:

Όπως πιθανών γνωρίζεται υπάρχουν σκύλοι μικρόσωμοι, μεσαίου μεγέθους και μεγαλόσωμοι. Αυτά που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν επιλέξετε μέγεθος είναι: Τα μικρόσωμα σκυλιά συνήθως είναι πιο ευαίσθητα στις χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότερη προσοχή ώστε να μην αρρωστήσουν. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά από την άλλη, χρειάζονται περισσότερο χώρο για να μπορούν να κινούνται χωρίς να καταστρέφουν τα πάντα στο σπίτι. Και στις δύο περιπτώσεις η βασική εκπαίδευση είναι σημαντική και απαραίτητη αλλά ιδιαίτερα στις μεγαλόσωμες φυλές. Φανταστείτε έναν ποιμενικό π.χ. να τρέχει πάνω κάτω σαν κουτάβι καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα του ή έναν μολοσσό να πηδάει επάνω σας μόλις μπαίνετε στο σπίτι....!! Επίσης τα μεγαλόσωμα σκυλιά έχουν και μεγαλύτερα έξοδα για τροφές κ.λ.π. κάτι που επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν!

Ανάγκες άσκησης:

Κάποιες ράτσες είναι πιο ενεργητικές από κάποιες άλλες, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αφιερώσετε ακόμα περισσότερο χρόνο καθημερινά στην άσκηση του σκύλου σας. Αν επιλέξετε μια τέτοιου είδους ράτσα, αλλά δεν υπολογίζεται και δεν αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο στην άσκηση του, το αποτέλεσμα θα είναι ένα σκύλος που κάνεις συνεχώς ζημιές μέσα στο σπίτι ή γαβγίζει ασταμάτητα. Φυσικά δεν θα θέλατε να αντιμετωπίσετε τέτοιο πρόβλημα! 

Εξωτερική εμφάνιση:

Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι υπάρχουν κάποιες ράτσες που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από κάποιες άλλες. Π.χ. ένα yorkshire terrier χρειάζεται καθημερινά χτένισμα και καθαρισμό στην περιοχή των ματιών. Από την άλλη πλευρά τώρα υπάρχουν κάποιες ράτσες που μαδάνε περισσότερο όποτε αν επιλέξετε μία τέτοια ράτσα θα πρέπει να περιμένετε πως το σπίτι σας θα έχει αρκετές τρίχες. Επίσης τα σκυλιά με μακρυά αυτιά είναι εύκολο να πάθουν μολύνσεις οπότε χρειάζονται καθημερινή περιποίηση στα αυτιά τους. Κάποιες ράτσες πάλι χρειάζονται κούρεμα κάποιες φορές τον χρόνο ενώ κάποιες άλλες δεν το απαιτούν. 

Στο ίντερνετ θα βρείτε πολλά τεστ που θα σας βοηθήσουν να δείτε ποιες ράτσες σας ταιριάζουν ανάλογα τον χαρακτήρα, τις ανάγκες και το χρόνο σας. Σας παραθέτω παρακάτω το link για ένα σχετικό τεστ το οποίο θεωρώ πιο αξιόπιστο από τα άλλα και πιστεύω πως θα σας βοηθήσει με την επιλογή σας. 

Όποια ράτσα όμως και αν επιλέξετε είμαι σίγουρη πως στο τέλος θα καταφέρει να σας κλέψει την καρδιά και να σας διδάξει τι πάει να πει αγάπη, πίστη και αφοσίωση!

Βρες το σκύλο που σου ταιριάζει: http://www.cheapet.gr/bestdog.php



Για σχόλια, παρατηρήσεις ή ερωτήσεις μπορείτε να μας στείλετε e- mail στην διεύθυνση: dogsdogs@outlook.com.gr ή να μας βρείτε στο facebook στην σελίδα dogs.gr.

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...