Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Συνέντευξη με τον εκπαιδευτή σκύλων της DogBrain, Βασίλη Κανελλόπουλο.





Συναντηθήκαμε με τον διπλωματούχο εκπαιδευτή σκύλων της DogBrain.gr, Βασίλη Κανελλόπουλο και τον ρωτήσαμε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε σχετικά με την εκπαίδευση των αγαπημένων μας φίλων. 

Γράφει η Μαρία Αλατσά







1. Πότε μπορεί να ξεκινήσει η εκπαίδευση του σκύλου;

Η εκπαίδευση του σκύλου ξεκινάει από την πρώτη ημέρα που θα έρθει στο σπίτι, κάθε ενέργεια του έχει και την ανάλογη ανατροφοδότηση από τον ιδιοκτήτη και αυτό θεωρείται και είναι εκπαίδευση. Η εκπαίδευση του μπορεί να ξεκινήσει από 2 μηνών με το να του μάθουμε την τουαλέτα και να σταματήσουμε το φυσιολογικό δάγκωμα που θα έχει στην συγκεκριμένη ηλικία. Όσον αφορά στη βασική υπακοή υπάρχει ένας μύθος που περιπλανιέται και λέει πως ξεκινάει όταν το σκυλί φτάσει 7 μηνών, αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι στην συγκεκριμένη ηλικία θα έχει βγάλει κάποιες συμπεριφορές μη επιθυμητές από εμάς οι οποίες με την βασική υπακοή δεν θα είχαν εμφανιστεί. Η καταλληλότερη ηλικία στο να ξεκινήσει ένα σκυλί την εκπαίδευση είναι 4 μηνών.  


Μέσω της εκπαίδευσης αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο σκύλο, η επικοινωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου και το δέσιμο μεταξύ τους. Δημιουργεί ένα ισορροπημένο σκύλο ο οποίος έχει όρια και γνωρίζει το τι επιτρέπεται και  τι όχι.

2. Μπορεί να εκπαιδευτεί ένας σκύλος σε οποιαδήποτε ηλικία ή είναι βασική προϋπόθεση να ξεκινήσει μικρός;

Η ηλικία του σκύλου δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του, οποιαδήποτε σκυλιά ανεξαρτήτως ράτσας και ηλικίας μπορούν να εκπαιδευτούν. Όταν ένα σκυλί ξεκινήσει την εκπαίδευση του σε μικρή ηλικία μπορούν να αποφευχθούν ορισμένες συμπεριφορές οι οποίες είναι ανεπιθύμητες και πιθανόν να εμφανιστούν στο μέλλον με την μη εκπαίδευση του, για παράδειγμα, να γρυλίζει την ώρα που κάποιος πλησιάζει το φαγητό του την στιγμή που τρώει. Είναι καλύτερο να αποφευχθούν παρά να εμφανιστούν και επιλυθούν.


3. Υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να έχει ένας σκύλος για να εκπαιδευτεί;

Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο που θα πρέπει να έχει ένα σκυλί στο να αρχίσει την εκπαίδευση του.


4. Ποια είναι η πιο εύκολη και η πιο δύσκολη ράτσα για εκπαίδευση;

Δεν υπάρχει εύκολη και δύσκολη ράτσα στην εκπαίδευση, είναι ορισμένα σκυλιά τα οποία είναι πιο πιστά και υπάκουα στον ιδιοκτήτη για παράδειγμα ο γερμανικός ποιμενικός που έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί να εκπαιδευτεί με μεγαλύτερη άνεση. Επίσης υπάρχουν και ορισμένες ράτσες σκύλων παραδείγματος χάρη τα χάσκι τα οποία θεωρούνται πιο ανεξάρτητα και χρειάζεται λίγο περισσότερη δουλειά στην εκπαίδευση τους, το επιθυμητό αποτέλεσμα της εκπαίδευσης θα είναι το ίδιο με όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτως ράτσας αρκεί να υπάρχει η σωστή καθοδήγηση του εκπαιδευτή και η ανάλογη συμμετοχή του ιδιοκτήτη.

Το πιο σημαντικό στην εκπαίδευση του σκύλου μας είναι να αποκτήσουμε επικοινωνία μαζί του, αυτό επιτυγχάνεται μέσο της καθημερινής επαφής και της βασικής υπακοής.

5. Πόσο καιρό χρειάζεται ένας σκύλος για να εκπαιδευτεί;

Ένας μέσος όρος μαθημάτων της βασικής υπακοής είναι 10-12 μαθήματα. Αυτό μπορεί να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα την ηλικία και τον χαρακτήρα του σκυλιού, το τι ακριβώς ζητάμε από το σκύλο μας, το κατά πόσο είναι διατεθειμένος ο ιδιοκτήτης να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που θα του δώσει ο εκπαιδευτής.



6. Ποια είναι η πιο εύκολη και η πιο δύσκολη άσκηση / εντολή για έναν σκύλο να μάθει;

Το πιο σημαντικό στην εκπαίδευση του σκύλου μας είναι να αποκτήσουμε επικοινωνία μαζί του, αυτό επιτυγχάνεται μέσο της καθημερινής επαφής και της βασικής υπακοής. Η πιο σημαντική εντολή στην εκπαίδευση είναι να βάλουμε το σκυλί να ξαπλώσει. Η πιο δύσκολη εντολή στην  βασική υπακοή είναι το να μένει στη θέση που του έχουμε ορίσει όταν εμείς απομακρυνόμαστε και υπάρχουν εξωτερικές ενοχλήσεις.


7. Όταν εκπαιδευτεί ένας σκύλος τελειώνει και η δουλειά του εκπαιδευτή ή χρειάζεται συνεχώς για υπενθύμιση;

Είναι μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι με την ολοκλήρωση της βασικής υπακοής σταματάει και η εκπαίδευση του σκύλου μας, αυτό συνεχίζεται καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του. Θα πρέπει να γίνονται επαναλήψεις για να κρατάμε σε εγρήγορση το μυαλό του.

Η φιλοσοφία μου για την εκπαίδευση του σκύλου είναι ότι θα πρέπει να γίνετε μέσω της επικοινωνίας και του δεσίματος του ιδιοκτήτη με το σκύλο του έτσι ώστε ο σκύλος να θελήσει από μόνος του να εκτελέσει τις εντολές που του ζητάμε.

8. Τι ακριβώς μαθαίνει ένας σκύλος με την βασική εκπαίδευση;

Μέσω της βασικής υπακοής δημιουργείται ένας ισορροπημένος σκύλος ο οποίος γνωρίζει ότι υπάρχουν όρια στην καθημερινότητα μας με αποτέλεσμα να μπορεί να αυτοελεγχθεί και η συμβίωση μεταξύ μας να γίνεται ευχάριστη και για τους δυο χωρίς προβλήματα  και εντάσεις.


9. Τι πρέπει να ρωτήσει/ελέγξει ένας ιδιοκτήτης όταν επιλέγει έναν εκπαιδευτή για τον σκύλο του;

Ένας ιδιοκτήτης πριν επιλέξει εκπαιδευτή θα πρέπει να βεβαιωθεί για τον άνθρωπο στον οποίο θα εμπιστευτεί την εκπαίδευση του σκύλου του ελέγχοντας  τα παρακάτω:

α. Θα πρέπει να έχει σπουδάσει επάνω στην εκπαίδευση και την συμπεριφορά των σκύλων και να είναι σε θέση να το αποδείξει. Επίσης μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες από την σχολή την οποία έχει αποφοιτήσει και να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα αυτής για πληροφορίες και να ενημερωθείτε με σχετικά βίντεο του εκπαιδευτή που προτίθεστε να επιλέξετε.

β. Θα πρέπει ανά πάση στιγμή να είναι διατεθειμένος να σας παρουσιάσει έναν εκπαιδευμένο από εκείνον σκύλο σε ενοχλήσεις παρουσία και του δικού σας σκύλου.

γ. Να μην αρνηθεί να ασχοληθεί με το σκύλο σας πριν ξεκινήσετε για να σας δείξει τις μεθόδους της εκπαίδευσης.

δ. Να μην χρησιμοποιεί βία κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης

ε. Εάν δεν δείτε αποτελέσματα στην εκπαίδευση του σκύλου από τα πρώτα κιόλας μαθήματα καλύτερα να σταματήσετε την συνεργασία μαζί του. Εμφανή βελτίωση μπορεί να ξεκινήσει να υπάρχει από το 2ο με 3ο μάθημα.


10. Ποιο το όφελος της εκπαίδευσης ενός σκύλου, για τον ίδιο τον σκύλο αλλά και για τον ιδιοκτήτη του;

Με τον όρο βασική υπακοή εννοούμε την εκμάθηση διαφόρων εντολών και συμπεριφορών που έχουν ως σκοπό την αρμονική συμβίωση και καθημερινότητα μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου. Μέσω της εκπαίδευσης αυξάνεται η εμπιστοσύνη στο σκύλο, η επικοινωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου και το δέσιμο μεταξύ τους. Δημιουργεί ένα ισορροπημένο σκύλο ο οποίος έχει όρια και γνωρίζει το τι επιτρέπεται και  τι όχι.


11. Γενικά ακούμε διάφορες μεθόδους εκπαίδευσης. Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείς εσύ;

Η φιλοσοφία μου για την εκπαίδευση του σκύλου είναι ότι θα πρέπει να γίνετε μέσω της επικοινωνίας και του δεσίματος του ιδιοκτήτη με το σκύλο του έτσι ώστε ο σκύλος να θελήσει από μόνος του να εκτελέσει τις εντολές που του ζητάμε.


12. Ποιο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων κατά την γνώμη σου;

Το πιο συχνό λάθος που κάνει ένας ιδιοκτήτης είναι ότι θεωρεί δεδομένα ορισμένα πράγματα τα οποία δεν έχει μπει στον κόπο να δώσει στο σκύλο να καταλάβει το τι ακριβώς ζητάει, απαιτώντας από τον ίδιο τον σκύλο να τα γνωρίζει εκ φύσεως.


13. Μια συμβουλή που θα έδινες στους νέους ιδιοκτήτες;

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι πολύ σημαντική διότι ο σκύλος από την στιγμή που θα έρθει στο σπίτι γίνετε μέλος της οικογένειας και σαν τέτοιο θα πρέπει να του συμπεριφερόμαστε. Έχει τις δικές του σωματικές και πνευματικές ανάγκες που θα πρέπει να ικανοποιούνται από εμάς.

Βιογραφικό:

Η αγάπη μου για τα σκυλιά άρχισε να υπάρχει από την παιδική μου ηλικία με την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με σκύλο. Μεγαλώνωντας ήρθε η στιγμή που απέκτησα το δικό μου σκυλί και ξεκίνησα ν'ασχολούμαι αρχικά αυτοδίδακτα με την εκπαίδευση του, στην συνέχεια αποφάσισα να πραγματοποιήσω το παιδικό μου όνειρο το οποίο ήταν να ασχολούμαι με τα σκυλιά κι έτσι αποφοίτησα επιτυχώς από την σχολή εκπαιδευτών "k9doorways Dog Trainer School" και ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δάσκαλο μου Γιάννη Αδαμόπουλο για όλα αυτά που μου δίδαξε για να μπορέσω να πραγματοποιήσω το παιδικό μου όνειρο,την επαγγελματική εκπαίδευση σκύλων.

Ακολουθούν κάποια video του Βασίλη εν δράση! 
Δείτε περισσότερα στο κανάλι του στο youtube κάνοντας κλικ εδώ και μάθετε περισσότερες πληροφορίες για εκείνον και τις υπηρεσίες του στο www.dogbrain.gr.



Ευχαριστούμε πολύ τον Βασίλη για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας και για το υλικό που μας παραχώρησε!

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...