Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Σας πάει βόλτα; Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Πείτε αντίο στο τράβηγμα!

Καλημέρα και καλό μήνα!

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που συχνά αντιμετωπίζουμε με τον σκύλο μας. Ειδικά όσοι έχουν μεγαλόσωμη ή δυνατή ράτσα θα καταλάβουν!

Το τράβηγμα στην βόλτα. Εκνευριστικό, κουραστικό και κάποιες φορές μπορεί να καταλήξει να είναι επικίνδυνο. 




Η βόλτα με τον σκύλο μας είναι μία καθημερινή διαδικασία που αξίζει και για τα δύο μέρη (άνθρωπο και σκύλο) να είναι μια ευχάριστη στιγμή της ημέρας.

Είναι πολύ σημαντική για τον σκύλο μας, καθώς στα μάτια του είναι η ώρα που θα βγει σε αναζήτηση τροφής και νερού, όπως επίσης είναι (πολύ συχνά) και ο μόνος τρόπος που θα εκτονώσει την ενέργεια του.

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει μερικά tips που θα σας βοηθήσουν λοιπόν να λύσετε αυτό το πρόβλημα μια και καλή. Οπλιστείτε με υπομονή και πάμε.

Tip 1: Σωστή διάρκεια βόλτας και σταθερές ώρες.

Ο σκύλος σας, όπως έχουμε εξηγήσει ξανά, έχει μεγάλη ανάγκη την βόλτα. Οφείλετε λοιπόν να φροντίζετε να τον βγάζετε αρκετή ώρα κάθε μέρα (ανάλογα με την ράτσα και τον σκύλο). Συνήθως ωστόσο χρειάζεται περίπου μία ώρα κάθε μέρα. Ακόμα, είναι καλό και σημαντικό να έχετε συγκεκριμένα ωράρια που θα βγαίνετε ώστε να ξέρει ο σκύλος σας ότι θα βγει και πότε.

Tip 2: Να είστε ήρεμοι.

Πριν ακόμα βγείτε έξω από το σπίτι, φροντίστε να είστε ήρεμοι και οι δύο. Μην αρχίζετε να κάνετε "πάρτυ" πριν βγείτε έξω και φωνάζετε με ενθουσιασμό στον σκυλάκο σας: Πάμε Βόλτα; Πείτε το απλά και περιμένετε να είναι ήρεμος και ο σκύλος σας πριν του φορέσετε το λουρί και πριν βγείτε έξω.

Tip 3: Μην αφήνετε τον σκύλο σας να πηγαίνει μπροστά από εσάς, αλλά δίπλα σας.

Κρατήστε το λουρί και με τα δύο χέρια όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Να είστε σταθεροί στην συμπεριφορά και στο βήμα σας. Αν ο σκύλος σας, σας τραβάει κάντε και εσείς ένα μικρό, απότομο τράβηγμα προς τα πίσω και συνεχίστε. Αν τραβάει επίμονα σταματήστε το περπάτημα και βάλτε τον να κάτσει ή αλλάξτε πορεία. Σε κάθε περίπτωση μην του επιτρέπετε να συνεχίζει να τραβάει γιατί στην ουσία έτσι τον επιβραβεύετε για την συμπεριφορά του (αφού θα πάει εκεί που θέλει, όσο γρήγορα θέλει!). Ειδικά τις πρώτες ημέρες, να είστε έτοιμοι να αυξήσετε λίγο τον ρυθμό του περπατήματος σας και να κάνετε συχνά σταματήματα και αλλαγές πορείας. Πάντα να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι.



Παρακάτω σας έχω μία άσκηση, που μπορείτε να κάνετε με τον σκύλο σας και θα βοηθήσει επίσης πολύ την διαδικασία. Η άσκηση αυτή λέγετε οχτάρια (ειδικά όσοι οδηγείτε θα είστε εξοικειωμένοι με τον όρο) και μπορεί να γίνει όπου και να ζείτε. Βοηθάει επειδή ο σκύλος μαθαίνει να σας ακολουθεί μια και αλλάζετε συνεχώς πορεία. Απαραίτητο σαφώς είναι ο σκύλος σας να είναι συγκεντρωμένος την ώρα τις άσκησης σε εσάς και σε αυτό που κάνετε. Να μην σας τραβάει ή να σταματάει να μυρίσει ή κοιτάει αλλού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε ένα σημείο στην γειτονιά σας όπως μια σειρά από δέντρα ή κολονάκια και αρχίστε να κάνετε οχτάρια γύρω από αυτά. 2-3 σετ την φορά είναι αρκετά, αρκεί να γίνονται σωστά. (θα προσπαθήσω να ανεβάσω και ένα σχετικό βίντεο στο μέλλον για να δείτε την άσκηση αυτήν στην πράξη).

Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα με το τράβηγμα ή θέλετε να έχετε πιο εύκολα και άμεσα αποτελέσματα, μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό εκπαιδευτικό κολάρο, πάντα όμως κάτι το οποίο να είναι φιλικό για τον σκύλο σας. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πνίχτες ή ηλεκτρικά κολάρα. Πονάνε τον σκύλο σας και δημιουργούν άλλα προβλήματα. 
Μια πολύ καλή λύση είναι το Easy leader Headcollar. Πρόκειται για έναν οδηγό, που όμως δένει στο κεφάλι του σκύλου αντί για τον λαιμό του ή το σώμα του και αυτό σας δίνει την δυνατότητα να "ελέγχετε" τον σκύλο σας ευκολότερα. Σαφώς δεν τον πονάει και δεν είναι φίμωτρο. Ο σκύλος μπορεί να ανοιγοκλείνει κανονικά το στόμα του, να πίνει νερό ή να παίζει με το μπαλάκι του όσο το φοράει. 


Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα ή θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες ή συμβουλές θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου, οπότε στείλτε μου ένα e- mail στο lou.alatsa@gmail.com ή καλέστε με στο 6944210184, θα χαρώ ειλικρινά πολύ να σας βοηθήσω.

Ελπίζω να σας άρεσε το άρθρο μου και να το βρήκατε χρήσιμο. Θα χαρώ να λάβω τα σχόλια σας, τις παρατηρήσεις σας ή τις προτάσεις σας.


 

Το ημερολόγιο του Μπόκο - Ημέρα 1η.

Κυριακή 3/7/2022 Αγαπητό μου ημερολόγιο, με λένε Μπόκο και είμαι ένα Ροδεσιανό Ρίτζμπακ, περίπου δύο χρονών. Δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι...